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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
20/07/2018 |
Data da última atualização: |
10/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOUZA, S. F. de; SILVA, J. L. M. da; GUEDES, J. P. M.; LIMA, J. R. F. de. |
Afiliação: |
SEVERINO FELIX DE SOUZA, UFPA; Jorge Luiz Mariano da Silva, UFRN; JOÃO PAULO MARTINS GUEDES, UFRN; JOAO RICARDO FERREIRA DE LIMA, CPATSA. |
Título: |
Competitividade e parcela de mercado das exportações brasileiras de manga: uma análise do modelo Constant Market Share. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Econômica do Nordeste, Fortaleza, v. 47, n. 1, p. 39-48, jan./mar., 2016. |
ISSN: |
0100-4956 ISSN eletrônica (on line) 2357-9226 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As condições climáticas e ambientais permitiram que o Brasil se tornasse um dos maiores produtores de frutas tropicais do mundo. O Vale do São Francisco, ao longo dos anos, vem se destacando como a principal região produtora de frutas do país, especialmente de manga e uva. A manga, produzida nessa região, tem alcançado uma boa inserção internacional, principalmente, nos mercados europeu e americano. O objetivo deste estudo é analisar os fatores que afetaram as flutuações das exportações da manga brasileira para os principais mercados importadores. Para alcançar os objetivos propostos, utilizou-se o método Constant Market Share, a fim de observar a importância dos efeitos de competitividade, destino e crescimento do comércio mundial sobre mudanças das exportações brasileiras de manga, no período em análise. Os dados utilizados foram obtidos no Database do Ministério de desenvolvimento e Comércio Exterior (MIDIC) e do Faostat (Food and Agriculture Organization the United Nations). Entre os resultados encontrados, constatou-se que o efeito competitividade representou a maior parcela de crescimento efetivo das exportações brasileiras, ou seja, o país melhorou sua competitividade dentre os demais países exportadores. |
Palavras-Chave: |
Flutuação da exportação; Manga brasileira; Mercado importador; Vale do São Francisco. |
Thesagro: |
Exportação; Fator de Produção; Fruta Tropical; Manga; Produção. |
Thesaurus Nal: |
Exports; Fresh market; Mangoes; Mating competitiveness; Tropical and subtropical fruits. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/180052/1/588-1260-1-SM.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
16/09/2022 |
Data da última atualização: |
13/02/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
DEUS, T. R. V. de; GIONGO, V.; SALVIANO, A. M.; SANTANA, M. da S.; SILVA, V. C. da; SANTOS, T. C. dos. |
Afiliação: |
TARCÍSIO ROCHA VICENTE DE DEUS, UPE; VANDERLISE GIONGO, CPATSA; ALESSANDRA MONTEIRO SALVIANO, CPATSA; MÔNICA DA SILVA SANTANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; VANÊSSA COELHO DA SILVA, UPE; TATIANE CEZARIO DOS SANTOS, UPE. |
Título: |
Selection of green manures to provide ecosystem services in a semi-arid environment. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciências Ambientais, v.57, n.3, p. 409-421, sep 2022. |
ISBN: |
https://doi.org/10.5327/Z2176-94781268 |
ISSN: |
2176-9478 |
DOI: |
10.5327/Z2176-94781268 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Green manure is a soil management technique which provides several benefits to agroecosystems, improving the chemical, physical and biological quality of the soil, allowing them to provide different ecosystem services. Thus, the purpose of this work was to select green manures to compose multifunctional agroecosystems that provide ecosystem services in a semi-arid environment through the addition of biomass, C and N, and nutrient cycling. Thus, 29 treatments were evaluated in two cultivation cycles, using 14 species of legumes, oilseeds and grasses, distributed in single and intercropped crops. The green manures were cut at 70 days after sowing, and samples of the shoot and root parts were collected, with the production of fresh and dry biomass and the N, P, K, Ca, Mg and S levels being evaluated. C and biomass from rhizodeposition were also estimated. From these data, the accumulation of nutrients in the shoot and root biomass was calculated. Data were compared using descriptive and multivariate statistics. There is a positive relationship between the growing number of species used in consortium and the greater production of shoot and root biomass, favoring the increase in the capacity of the agroecosystem to provide provision and regulation services, with the latter being associated with climate change mitigation measures, highlighting the importance of biodiversity. |
Palavras-Chave: |
Agroecossistemas; Manejo conservacionista; Semiárido; Serviços ecológicos. |
Thesagro: |
Adubação Verde; Adubo Verde; Biomassa; Manejo do Solo. |
Thesaurus NAL: |
Agroecosystems; Ecosystem management; Green manures; Land management; Soil management. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/246612/1/Selection-of-green-manures.v.5712022.pdf
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Marc: |
LEADER 02448naa a2200361 a 4500 001 2146545 005 2023-02-13 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2176-9478 024 7 $a10.5327/Z2176-94781268$2DOI 100 1 $aDEUS, T. R. V. de 245 $aSelection of green manures to provide ecosystem services in a semi-arid environment.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aGreen manure is a soil management technique which provides several benefits to agroecosystems, improving the chemical, physical and biological quality of the soil, allowing them to provide different ecosystem services. Thus, the purpose of this work was to select green manures to compose multifunctional agroecosystems that provide ecosystem services in a semi-arid environment through the addition of biomass, C and N, and nutrient cycling. Thus, 29 treatments were evaluated in two cultivation cycles, using 14 species of legumes, oilseeds and grasses, distributed in single and intercropped crops. The green manures were cut at 70 days after sowing, and samples of the shoot and root parts were collected, with the production of fresh and dry biomass and the N, P, K, Ca, Mg and S levels being evaluated. C and biomass from rhizodeposition were also estimated. From these data, the accumulation of nutrients in the shoot and root biomass was calculated. Data were compared using descriptive and multivariate statistics. There is a positive relationship between the growing number of species used in consortium and the greater production of shoot and root biomass, favoring the increase in the capacity of the agroecosystem to provide provision and regulation services, with the latter being associated with climate change mitigation measures, highlighting the importance of biodiversity. 650 $aAgroecosystems 650 $aEcosystem management 650 $aGreen manures 650 $aLand management 650 $aSoil management 650 $aAdubação Verde 650 $aAdubo Verde 650 $aBiomassa 650 $aManejo do Solo 653 $aAgroecossistemas 653 $aManejo conservacionista 653 $aSemiárido 653 $aServiços ecológicos 700 1 $aGIONGO, V. 700 1 $aSALVIANO, A. M. 700 1 $aSANTANA, M. da S. 700 1 $aSILVA, V. C. da 700 1 $aSANTOS, T. C. dos 773 $tRevista Brasileira de Ciências Ambientais$gv.57, n.3, p. 409-421, sep 2022.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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